ARBORETUM

Si voleu gaudir d’un passeig en un entorn idíl·lic i sentir tots els avantatges terapèutics que ofereix el bosc d’arbres centenaris no ho dubteu, aquest és el lloc ideal per desconnectar i sentir-se en total harmonia amb la natura i amb un mateix. VENIU I GAUDIU!

MasJoan

SEQUOIES DE CALIFORNIA

La sequoia gegant de Califòrnia (Sequoiadendron Giganteum) és l’organisme vegetal amb més volum del planeta. Poden arribar a altures de més de 100 metres d’alçada, a uns diàmetres de més de 11 metres i a uns 3200 anys. Actualment l’exemplar més gran del món és una sequoia gegant ubicada a Califòrnia anomenada “General Sherman”, que medeix 83,8 metres d’alçada, 11 metres de diàmetre, té 2200 anys i un volum de 1486 metres cúbics.

La sequoia roja (Sequoia Sempervirens) és la conífera més alta que existeix. Actualment, l’arbre més alt del món és una sequoia roja ubicada a Califòrnia anomenada “Hyperion”, que medeix 115,9 metres d’alçada. Les sequoies roges poden arribar a uns 3200 anys.

LES VISITES

Les visites a l’arborètum de Masjoan, es poden fer amb guia (concertant visita prèvia) o a nivell de particulars (sense fer reserva). La visita consisteix en un recorregut d’uns 45 minuts on hi ha marcats un seguit d’arbres notables (els més alts de Catalunya) plantats entre els anys 1860 i 1953, alguns d’ells declarats com a patrimoni natural per la Generalitat de Catalunya. (La ruta és apta per a totes les edats). Està permesa l’entrada a gossos

Horari:
Dimarts a divendres de 10 a 14h,
Dissabtes i diumenges de 10 a 17h.
(excepte dies de rodatge, recomanem trucar abans de venir)
Preu de la visita: 5€ per persona (menors de 8 anys entrada gratuïta)

Si realment estimes la natura, trobaràs la bellesa a tot arreu.

MARIÀ MASFERRER RIEROLA

La gran majoria d’arbres de l’arborètum van estar plantats per Marià Masferrer Rierola (1856-1923) eminent naturalista i botànic que va estudiar profundament la fauna i flora de les Guilleries.
En els seus viatges a diferents punts del planeta va recollir llavors de coníferes que l’any 1911 va plantar i cuidar mentre va viure.
Va ser també el creador d’una important col·lecció taxidèrmica d’ocells, que es conserva encara en perfecte estat i que consta de 277 exemplars.

Va estudiar medicina, tot i que no va acabar els estudis per no haver d’exercir. Entre les seves altres habilitats i aficions hi havia la fotografia i l’estudi de crustacis, minerals, plantes i tot allò que estava relacionat amb la natura.

AVET DE MASJOAN

Els anys 50 es va produir l’hibridació natural entre l’avet comú del Montseny (Abies Alba) i l’avet andalús (Abies Pinsapo).
Se li va donar el nom de la casa com a reconeixament del seu orígen i descobriment (Abies Masjoanis).
En la dècada de 1950, Nicolau Masferrer va descobrir per casualitat, dins de la seva finca del Montseny , 1 avet sorgit per la barreja espontània entre els avets blancs i els pinsapos que en ella conreava. Després del seu descobriment es van enviar a Madrid cinc-cents exemplars per a un estudi que va acabar per confirmar que es tractava d’una nova espècie d’arbre. A partir de 1960, aquest avet va començar a utilitzar-se en el parc del Retiro i en altres jardins de Espanya .